30 Νοε 2014

7η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347

7η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  -  30 Νοέμβρη 2014



  • Συναντήσεις με Βουλευτή κ. Στ. Σαμοΐλη και ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 
  • Στέγη Κτιρίου
  • Συνεργασία Τριών Φορέων: Συλ. Αγ.Παύλου - ΟΚΙΣ - ΟΚΕΣΑ
  • Χορωδία, Χορευτικό ΟΚΕΣΑ Χορευτικό Συνεργαζόμενων
  • Εκδηλώσεις: Αγ. Σπυρίδωνα - Χριστουγεννιάτικες
  • Συνεργασίες-Ποικίλες δράσεις/κινητοποιήσεις
  • Παρουσίαση βιβλίου

1. Συνάντηση με το Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανο Σαμοΐλη:
Αντιπροσωπία  της ΟΚΕΣΑ από τους Κώστα Λευτεριώτη, Γιάννη  Κοντοσώρο, Σάββα  Αρμένη, Ευδοκία Μακαντάνη και Γιάννη Ζωχιό, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, συναντήθηκαν στο γραφείο του με το  Βουλευτή  Κέρκυρας κύριο Στ. Σαμοΐλη. Στην εκτενή  συνάντηση  έγινε αλληλοενημέρωση και συζητήθηκαν προβλήματα   Γενέτειρας και  Απόδημων.
Απασχόλησαν  κεντρικά αλλά και τοπικά προβλήματα της Κέρκυρας που σχετίζονται με την κοινωνία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα απορρίμματα, την ύδρευση, την οδοποιία, τον πολιτισμό. Η ΟΚΕΣΑ ενημέρωσε το Βουλευτή ότι, κυρίως από το 1987 με το 3ήμερο Συνέδριό της,   έχει διαμορφωμένες   θέσεις για την Κέρκυρα. Και, φυσικά, τις επικαιροποιεί.
Για τους Απόδημους, η Ομοσπονδία έκανε αναλυτική ενημέρωση για την οργάνωση και τα  προβλήματα, επικεντρώθηκε στο Κτίριο και ζήτησε τη βουλευτική παρέμβαση, και με επερωτήσεις, σε αναγκαία θέματα που σχετίζονται με την αναπαλαίωση. Πρότεινε στον κ. Σαμοϊλη να  είναι μέλος   στην Επιτροπή Προσωπικοτήτων και συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντη-ση στο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ. Η πρώτη αυτή συνάντηση κρίνεται  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική.
Η ΟΚΕΣΑ βρίσκεται σε συνεννοήσεις για ανάλογες συναντήσεις με τον κ. Ν. Δένδια και την κ. Α. Γκερέκου.

2. Συνάντηση με τον  Πρόεδρο του «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» για τα «25 εκ. δρχ.», από το 1997:
Με παρέμβαση της Συμβούλου του Υπουργού ΥΠΕΚΑ πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΚΕΣΑ  και με τον Πρόεδρο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (διαδόχου του ΕΤΕΡΠΣ/ΥΠΕΧΩΔΕ) κον Βασιλείου,  σε συνέχεια ανάλογων με τις Υπηρεσίες και τον Δ/ντή. Αφορούσε την απαίτηση της ΟΚΕΣΑ να εκταμιευτούν τα «25 εκ. δρχ.»,  υπόλοιπα των 30 εκ. δρχ. που το 1997 το ΥΠΕΧΩΔΕ την επιχορήγησε για να ξεκινήσουν εργασίες αναπαλαίωσης του Κτιρίου επειδή χαρακτηρίστηκε Παραδοσιακό-Διατηρητέο. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 είχαν γίνει σχετικές ερωτήσεις από  τους βουλευτές: Α. Γκερέκου, Μπ. Χαραλάμπους και Ν. Μωραϊτη. Το ΤΑΜΕΙΟ επανέλαβε προς την ΟΚΕΣΑ   αυστηρές παρατηρήσεις γιατί, μετά την προκαταβολή των 5 εκ. δρχ. το 1998, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα 25 εκ. δρχ. αλλά και  δεν κατέθεσε αποδείξεις για τα «5 εκ. δρχ.» της προκαταβολής. Επιβεβαιώθηκε δε ότι ουδέποτε είχαν χαθεί αφού στην Υπουργική Απόφαση 1997 δεν  υπήρχε προθεσμία. Ξανάθεσε   όμως και  ο κ. Βασιλείου,  όπως και στην απάντηση προς τους Βουλευτές, τα σχετικά «εμπόδια» από την απόφαση της  κ. Μπιρπίλη του  2011 για όσους επιχορηγούμενους δεν είχαν ξεκινήσει διαδικασίες μέχρι το 2010.
Η ΟΚΕΣΑ, στην πολύωρη συνάντηση  ανέλυσε την πραγματική κατάσταση, έδωσε σχετικές διευκρινήσεις, ανέπτυξε όλα τα αναγκαία επιχειρήματα και εξήγησε γιατί θα συνεχίζει, με όποιο τρόπο, να ζητά την εκταμίευση αλλά και νέες χρηματοδοτήσεις. Συμφωνήθηκε να γίνει νέα επικοινωνία μετά τα Χριστούγεννα. Η ΟΚΕΣΑ όμως θα επανέλθει στον ΥΠΕΚΑ.

3. Στέγη Κτιρίου ΟΚΕΣΑ:
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης της στέγης του 3ώροφου Κτιρίου της ΟΚΕΣΑ. Μια εργασία κατεπείγουσα αλλά ιδιαίτερα λεπτή λόγω της τραγικής  κατάστασης που είχε διαμορφωθεί. Η μεθοδευμένη 15ετής  εγκατάλειψη (παρά τα δεκάδες εκατ. δρχ.) είχε σαν αποτέλεσμα μια εικόνα (και)  στη στέγη  δραματική/επικίνδυνη, με εισροή των βροχόνερων από πολλά σημεία και πρόκληση βλαβών σε  ταβάνια, πατώματα,  τοίχους. Το χειρότερο, βλάβες σε τοιχογραφίες με επικρεμάμενες  και τις ποινικές ευθύνες.  Μετά από  οδηγίες ειδικών και πανεπιστημιακών (του κ. Π. Καρύδη και άλλων μελών της Επιτροπής Προσωπικοτήτων), Τεχνικών Συμβούλων και τη στενή συνεργασία της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, εκδόθηκε ειδική άδεια Πολεοδομίας,   προσελήφθη  Κατασκευαστής και έγιναν προσεχτικές επεμβάσεις και αλλαγές στα κεραμίδια, σκέπασμα  σε ανοικτά  τμήματα και στεγανοποίηση  σε ταρατσάκια. Επίσης, και  νέες  μικροδιαμορφώσεις στον Κήπο.
Υπενθυμίζεται ότι η σύνδεση νερού έγινε από το καλοκαίρι. Όμως δεν υπάρχει σύνδεση με ΔΕΗ και  κάποιες  ηλεκτρικές ανάγκες καλύπτονται με γεννήτρια, λάμπες πετρελαίου και κεριά. Και, δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας του Κτιρίου!

4. Συνεργασία Τριών Φορέων: Συλ. Αγ.Παύλου - ΟΚΙΣ – ΟΚΕΣΑ:
Είναι κορυφαία και στρατηγικής σημασίας  η «Συνεργασία των Τριών Φορέων»: Συλ. Αγ.Παύλου-ΟΚΙΣ-ΟΚΕΣΑ με συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων, άλλων Φορέων της Περιοχής και  κέντρο δράσης το τρίγωνο: Βάθη-Καραϊσκάκη-Στ. Λαρίσης. Οι  λεπτομέρειες  είναι γνωστές και από το κοινό Δελτίο Τύπου 15/11/2014 (δημοσιευμένο εδώ: https://www.facebook.com/3synergazomenoi?fref=ts και εδώ:  http://takerkyraika.blogspot.gr/) .
Όσα αποφασίστηκαν και ήδη ξεκίνησε  η υλοποίησή τους (κοινές εκδηλώσεις, θεατρικό-χορευτικό- μουσικό τμήμα κλπ) αποτελούν καμπή για τη σημαντική αυτή συνεργασία. Για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, τον πολιτισμό,  την ανάπτυξη, τον άνθρωπο, τα κοινωνικά προβλήματα, τις διαπολιτισμικές σχέσεις, τις κοινωνικές δράσεις. Τοπικά και ευρύτερα!

5.Η Χορωδία και Χορευτικό ΟΚΕΣΑ:
Στο σχεδιασμό  διάλυσης της ΟΚΕΣΑ, συμπεριλαμβανόταν και ο σφετερισμός της Χορωδίας και του Χορευτικού της.
Όμως,  το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας κινήθηκε ταχύτατα. Με τη Χορωδία έγιναν επικοινωνίες,  συνεννοήσεις και συναντήσεις. Τελευταία,  στις 28 Νοέμβρη, κλιμάκιο της ΟΚΕΣΑ από τους Γ. Ζωχιό, Ε. Μακαντάνη και Ε. Αργυροκαστρίτη την επισκέφτηκαν  στο χώρο της πρόβας και, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα,  συζήτησαν με το Δάσκαλο κ. Γιάγκο Χαρτοφύλακα και τους Χορωδούς.
Συμφωνήθηκε να εκλέξουν 3μελή Επιτροπή, να επισκεφθούν το Κτίριο και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις 11 Δεκέμβρη.              
Το Χορευτικό της ΟΚΕΣΑ μαζί με τις στολές κλπ είναι μεταξύ αυτών  που, ακόμη, «παρακρατούνται».

5. Εκδηλώσεις:
    α. Αγ. Σπυρίδωνα: 11 Δεκέμβρη, 6 απόγευμα: Αρτοκλασία-προϊόντα Κέρκυρας-λουκουμάδες.
Επαναλαμβάνονται οι,  καθιερωμένες από το 1996, εκδηλώσεις στις 11 Δεκέμβρη στον Αγ. Παύλο όπου βρίσκεται το Κτίριο.  Όλοι: Πιστοί και μη πιστεύοντες, ντόπιοι και ξένοι, μέλη και φίλοι, νέοι και γέροι  θα βιώσουμε παραδόσεις από την Κέρκυρα.
Όμως, από αυτή τη χρονιά υπάρχουν ιδιαίτερες  αλλαγές: Στις 19:00 , αμέσως μετά τον εσπερινό στον Αγ. Παύλο, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στο Κτίριο της Ομοσπονδίας (πίσω απ' το Ναό)  με ιδιαίτερη παρουσία και της Χορωδίας της ΟΚΕΣΑ .   Έχει ζητηθεί ξανά από το Δήμο Αθηναίων και η Φιλαρμονική.
Μαζί δε με την αρτοκλασία θα προσφερθούν κερκυραϊκά προϊόντα και λουκουμάδες από ΟΚΕΣΑ και Συλλόγους.
Η εκδήλωση έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό αφού  θα είναι  η πρώτη  της ΟΚΕΣΑ  μετά τη   Συνεργασία των 3 Φορέων.
   β. Στις 19 Δεκέμβρη, ώρα 19:00 στην Πλ. Αγ. Παύλου: Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δήμου Αθηναίων  με συμμετοχή των 3 Συνεργαζόμενων Φορέων (Συλ. Αγ.Παύλου-ΟΚΙΣ-ΟΚΕΣΑ)   και προσφορές  στους κατοίκους.

6. Χορευτικό των 3 Συνεργαζόμενων Φορέων: Συλ. Αγ.Παύλου-ΟΚΙΣ-ΟΚΕΣΑ.
Χορεύουμε ΌλεςΌλοι! Χωρίς καμιά διάκριση! Ξεκίνησε το νέο Χορευτικό των  3 Συνεργαζόμενων: Κάθε Δευτέρα βράδυ στις 20:00 στα γραφεία της ΟΚΙΣ( Καρόλου 28-Πλ. Καραϊσκάκη 1ος όροφος - Στ. Μετρό: Μεταξουργείο). 
fb Συνεργαζόμενων Φορέων::   https://www.facebook.com/3synergazomenoi?fref=ts

7.Συμμετοχή σε κινητοποιήσεις: Κερκυραϊκές και Πανελλαδική/1η Νοέμβρη!
-Η ΟΚΕΣΑ συμμετέχει ή συμπαραστάθηκε σε κινητοποιήσεις Δήμου και Φορέων Κέρκυρας για τη Δημόσια Περιουσία.
-Επίσης, συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση της 1ης Νοέμβρη  με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, 
η ΟΚΕΣΑ εντατικοποιείται και για: 


  • Την Οργανωτική-λειτουργική συγκρότηση. Ξανά με:  Αυτονομία-Διαφάνεια- Δημιουργικότητα.
  • Την αναζήτηση   όλων των δυνατοτήτων   για χρηματοδοτήσεις της αναπαλαίωσης του Κτιρίου. 
  • Τη συνεργασία με   τα σωματεία των Απόδημων.
  • Την ένταξη νέων Προσωπικοτήτων στην Επιτροπή για το Πνευματικό μας Κέντρο στην Αττική.
  • Τη συνεργασία με τη Γενέτειρα και ιδιαίτερα το Δήμο Κέρκυρας με παρεμβάσεις  για τα προβλήματα και συμπαράσταση-συμμετοχή στις ποικίλες διεκδικήσεις, στο μη ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.
  • Τη συνεργασία με Περιφέρεια, Δήμο και Φορείς στην Έδρα, Αθήνα.
  • Την υλοποίηση του Προγραμματισμού για νέες  δραστηριότητες (που θα ανθίσουν στο Κτίριό μας) όπως η ανάδειξη και  στήριξη των δημιουργών. Έτσι, συνδιοργανώνει με το Σύλλογο Λευκιμμιωτών την παρουσίαση του βιβλίου της Κερκυραίας συγγραφέας Λιάνας  Βραχλιώτη το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 7μ.μ. στο Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου.

Η ΟΚΕΣΑ, για το 2015, στέλνει παντού μηνύματα:
    δημιουργίας-αγωνιστικότητας-δράσης-αποφασιστικότητας-επιτυχίας!



Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός(Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ)Ευδοκία Μακαντάνη