18 Ιαν 2018

Κοινή ανακοίνωση των Προέδρων Ιονίου Ομοσπονδίας Αμερικής και ΟΚΕΣΑ

Κοινή Ανακοίνωση:

01/012018

Μπάρδη Νίκου 

Προέδρου της Ιονίου Ομοσπονδίας Αμερικής και Επίτιμου Προέδρου Πανκερκυραϊκού Συλλόγου Αμερικής

Ζωχιού Γιάννη

Προέδρου-Επίτιμου Προέδρου της Ομοσπονδίας  Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ).

Α. Οι δύο Πρόεδροι  συναντηθήκαμε στην Αστόρια Νέας Υόρκης, το Δεκέμβριο 2017.
Έγινε  ανασκόπηση των μακροχρόνιων σχέσεων, αλληλοενημέρωση και συζητήσαμε τις  περαιτέρω σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας των Οργανώσεων που εκπροσωπούμε.
α. Η, από τη δεκαετία 1980, κοινή πορεία θεμελιώθηκε ποικιλότροπα σε σημαντικά θέματα που αφορούν τη Γενέτειρα αλλά και ευρύτερα. Οι διεκδικήσεις και αγώνες  για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  την   αποτροπή της καταστροφής του Ποταμού ΚΑΛΑΜΑ από τα Ιωάννινα έως τη θαλάσσια περιοχή Ηγουμενίτσας- Κέρκυρας,  την επιστροφή της δημόσιας περιουσίας  και ειδικά, να δοθεί στο Δήμο  Κέρκυρας, η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ (ΜΟΝ ΡΕΠΟ).
β. Το 1996 οργανώθηκε η πρώτη (και μοναδική έως τώρα) Πανκερκυραϊκή Συνάντηση Γενέτειρας-Απανταχού Απόδημων, με Ημερίδα στη ΓΣΕΕ-Αθήνα.         Ο ΠΑΝΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ είναι Επίτιμο Μέλος της ΟΚΕΣΑ.
γ. Στις   Εκδηλώσεις για την 21 Μάη υπάρχει  και κοινή έκφραση.

Στα πλαίσια αυτής της ανασκόπησης συζητήσαμε τη συνέχιση της συνεργασίας των Οργανώσεων με βασικό στόχο την Κέρκυρα, τα Επτάνησα αλλά και   ευρύτερα θέματα.
Εκφράστηκε η αλληλεγγύη σε όσα σχεδιάζονται και οργανώνονται με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη και κυρίως στο πολύ σημαντικό έργο του 2018 καθώς ο κ. Μπάρδης έχει  την κεντρική ευθύνη  και ρόλο στην οργάνωση  των εθνικών εκδηλώσεων για την 25η Μάρτη.
Αντίστοιχα, εκφράστηκε η αλληλεγγύη σε όσα σχεδιάζονται και οργανώνονται με επίκεντρο την Αθήνα και κυρίως για την αποκατάσταση του  3ώροφου Παραδοσιακού Κτιρίου της ΟΚΕΣΑ, και για της ανάγκες όλων όταν βρίσκονται  στην Πρωτεύουσα.
Ο Πρόεδρος της ΟΚΕΣΑ συμμετείχε στις «εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Άγ. Σπυρίδωνα» και συνάντησε  διακεκριμένους Κερκυραίους Μετανάστες όπως οι Κώστας Δραγανίγος , Νίκος Μπόγδος, Κουσουνής Κώστας. 

Β. Ακολούθησε επίσκεψή μας στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης (Σταθάκειο Κέντρο – Αστόρια- Νέας Υόρκης) όπου έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο Πέτρο Γαλάτουλα και τον πρώην Πρόεδρο  Ηλία Τσεκερίδη
Έγινε αλληλοενημέρωση και συζήτηση για πολλά θέματα  που σχετίζονται με τη λειτουργία των  Οργανώσεων σε Αμερική και Αθήνα καθώς και σε άλλα ευρύτερου  ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών και η ψήφος των Μεταναστών σε όλες τις εκλογές στην Ελλάδα, αίτημα που εκδικάζεται στο ΣτΕ. 
Σημειώθηκε ιδιαίτερα η επιθυμία και επιδίωξη των Οργανώσεων να εκφράζουν και εκπροσωπούν αποκλειστικά, σε κάθε επίπεδο, τη Ομογένεια στην Αμερική  και να έχουν τον αποκλειστικό ρόλο στην οργάνωση όλων  των εκδηλώσεων. Τονίστηκε δε η έντονη επιθυμία,  οι κάθε βαθμίδας  Αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, να συναντιούνται με τους εκπροσώπους του Ελληνισμού στην έδρα τους, στο Σταθάκειο.
Αντίστοιχα, παρουσιάστηκε και το διαχρονικό αίτημα της ΟΚΕΣΑ να διαμορφωθεί  από τη Γενέτειρα (και από Δήμους-ΠΙΝ) αποδημητική πολιτική.
Ο Γιάννης Ζωχιός ενημερώθηκε για το σημαντικό γεγονός  ίδρυσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ελλήνων και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε για την ίδρυση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Πολιτισμού στην Αθήνα,της οποίας είναι Αντιπρόεδρος στη Διοικούσα.
Συμφωνήθηκε να υπάρχει επικοινωνία, αλληλοενημέρωση και  συνεργασία, κυρίως στα πλαίσια των υπό ίδρυση:  Παγκόσμιας  Ομοσπονδίας Ελλήνων και της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας.

Γ. Στην κοινή συνεδρίαση της Ιονίου Ομοσπονδίας Αμερικής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλονίτικων Οργανώσεων ο κ. Ζωχιός ενημερώθηκε για την σημαντική εκδήλωση που οργανώνεται  για το στήσιμο της προτομής του διάσημου Κεφαλονίτη θαλασσοπόρου Χουάν ντε Φούκα (Ιωάννη Φωκά) στον   Καναδά (όπως έγινε και στην Κεφαλλονιά το 2017), δόθηκε η ευκαιρία σύντομης αλληλοενημέρωσης για τις Επτανησιακές Οργανώσεις σε Αμερική και Αθήνα, τη δράση τους και  τη συνεργασία.
Ο Νίκος Μπάρδης παρέδωσε στο Γιάννη Ζωχιό το μπάνερ  της Ιονίου Ομοσπονδίας ως Επίτιμου Μέλους της.

Με τη συνάντησή μας αυτή οι δύο Πρόεδροι ενισχύσαμε παραπέρα τις σχέσεις των Οργανώσεων που εκπροσωπούμε και τονίσαμε την αναγκαιότητα της Αυτονομίας, βασική προϋπόθεση να συνεχιστεί η διαχρονική (και κοινή) δημιουργική πορεία για τους κοινούς στόχους  αλλά και του Κινήματος   των Απανταχού Απόδημων.