31 Ιαν 2018

2η Ανακοίνωση 2018 - Γενική ενημέρωση

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347
Ημ/νια21/01/2018
Αρ. πρωτ.

2η  Ανακοίνωση  2018 - Γενική ενημέρωση


1.   Συνέδριο - 20ο- ΟΚΕΣΑ 

Με απόφαση του ΔΣ προκηρύχθηκε  το 20ο  Συνέδριο. Θα γίνει στις  25 Φλεβάρη 2018, 10:00 πρωί στο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ. Καλούνται οι Σύλλογοι να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

2.   Εκδήλωση 11 Δεκέμβρη

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση της 11ης Δεκέμβρη 2017 με αφορμή την «Παράδοση για τον Άγιο Σπυρίδωνα». Η Εκδήλωση περιορίστηκε στα πλαίσια του Ναού αφού ανεστάλησαν όσα είχαν προγραμματιστεί και εντός Κτιρίου για λόγους ασφάλειας επειδή υπήρξε απόσπαση  από  περβάζι στην πρόσοψη.

3.   Αποκατάσταση του Κτιρίου ΟΚΕΣΑ στην Ψαρών 54 Αθήνα

Συνεχίζονται με αδιάκοπους ρυθμούς οι πολλαπλές προσπάθειες και προς κάθε κατεύθυνση  για να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του Κτιρίου της ΟΚΕΣΑ. Η συγκρατημένη αισιοδοξία διατηρείται.

4.   Μετά τον Περιφερειάρχη, και με το Δήμαρχο Κέρκυρας

Όπως και με τον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο, παραγωγική υπήρξε και η συνάντηση στο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ και με το Δήμαρχο κ. Νικολούζο. Εκδόθηκαν ανακοινώσεις (εδώ: http://takerkyraika.blogspot.gr/)  σχετικές και είμαστε σε αναμονή  να υλοποιηθούν, από ΠΙΝ και Δήμο, αυτά για τα οποία υπήρξαν διαβεβαιώσεις.

5. Γεγονός η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.).

Από το 1986 ξεκίνησαν οι πρωτοβουλίες της ΟΚΕΣΑ για οργάνωση του Πανελλαδικού και Επτανησιακού Αποδημητικού Κινήματος  σε Τριτοβάθμιες  Οργανώσεις. Συγκροτήθηκε η ΣΕΤΟΕ για την Πανελλαδική Συνομοσπονδία και το 1993 η  Επιτροπή για την Επτανησιακή.
Από το 2000, λόγω και της κρίσης στην ΟΚΕΣΑ, ατρόφησαν και οι δύο Πρωτοβουλίες.
Όμως, από το 2014, η ΟΚΕΣΑ πήρε νέες πρωτοβουλίες. Και για μεν την Επτανησιακή Συνομοσπονδία  συνεχίστηκαν οι έξωθεν παρεμβάσεις για διάσπαση και του Επτανησιακού Κινήματος και έτσι δημιουργήθηκε ένα  ατροφικό μόρφωμα του 20% με επιδίωξη να μείνουν εκτός οι μεγάλες-ιστορικές Ομοσπονδίες Κεφαλλονιάς (ΟΚΙΣ) και Κέρκυρας (ΟΚΕΣΑ). Σίγουρα, και πρέπει, ο χρόνος θα «διορθώσει»  τέτοιες πρακτικές.
Όμως, είναι ιστορικό γεγονός η ίδρυση της  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.- (με έδρα το Κτίριο της ΟΚΕΣΑ) στην οποία θα μπορούν να γίνουν μέλη όλες οι Ομοσπονδίες, χωρίς διακρίσεις, με κεντρικό στόχο  να έχει το Κίνημά μας  το κεντρικό ρόλο, τη δάση  και τα δικαιώματα που δικαιούται και υποχρεούται!

6.   Στο Συνέδριο οι αποφάσεις για τα «197 χιλ. ευρώ» του Κτιρίου

Μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που είχε αποφασίσει και το 19ο Συνέδριο, παραπέμπονται στο 20ο Συνέδριο οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τις 197 χιλ. ευρώ (εισπραχθέντα και ανείσπρακτα) που, την περίοδο 1999-2006, δεν διατέθηκαν για την αποκατάσταση του Κτιρίου, όπως προοριζόταν.
7. Οι 3ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Φορείς: Σύλλογος Αγ. Παύλου-ΟΚΙΣ-ΟΚΕΣΑ
Συναντήσεις των 3Συνεργαζόμενων  Φορέων  (https://www.facebook.com/3synergazomenoi/?ref=ts&fref=ts) προ-γραμματίζονται ώστε να συζητηθούν σχέσεις και προγραμματισμός μεταξύ τους και με το Δήμο Αθηναίων.

8.   Βουλευτές Κέρκυρας:  Βάκη Φωτεινή και Κώστας Παυλίδης

Η ΟΚΕΣΑ, από εκλογής των Βουλευτών Κέρκυρας Βάκη Φ. και Κ.Παυλίδη, τους  ενημερώνει αδιάκοπα και τους προσκαλεί  στις εκδηλώσεις και  σε σχέσεις συνεργασίας, αλληλοενημέρωσης και επικοινωνίας με τους Απόδημους Αττικής και τις Οργανώσεις τους,  γνωριμίας με  τα προβλήματα   και τις  θέσεις τους. Και φυσικά να ζητήσει τη στήριξή τους σε κορυφαία αιτήματα, όπως και την  αποκατάσταση του  Κτιρίου.
Είμαστε σε διαρκή αναμονή των δεσμεύσεων της κας Βάκη (ειδικά για το Κτίριο)  στη μια συνάντηση πριν 19 μήνες.  Επίσης, αναμένουμε την ανταπόκριση του κ. Παυλίδη. Αλλά, με σεβασμό στην Αυτονομία της ΟΚΕΣΑ.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και οι δύο  θα λειτουργήσουν το ρόλο του βουλευτή  αντίθετα από προηγούμενους και με τα τόσα δεινά που συσσώρευσαν.  Τους καλούμε δε να δημοσιοποιήσουν, άμεσα, εάν και πως στηρίζουν τις διεκδικήσεις για  αποκατάσταση του Κτιρίου και ποια είναι η πολιτική τους  θέση για τα «197 χιλ.ευρώ».

9. Παρέμβαση ΟΚΕΣΑ, με  Επιστολή στον Πρωθυπουργό, στο Αναπτυξιακό Ιονίων-ΠΙΝ.

Σημαντική κρίθηκε η παρέμβαση της ΟΚΕΣΑ, με Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα,  στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Δεκέμβρη 2017.
Η ΟΚΕΣΑ, ίσως η μόνη Οργάνωση, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, με τεκμηριωμένες και επικαιροποιημένες τις (και συνεδριακές) θέσεις της από το 1985, για όλα τα μεγάλα προβλήματα προς και  εντός της Κέρκυρας με επιδράσεις και στην ευρύτερη Ιόνια και Αδριατική Περιοχή.
Από τα αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, συνάγεται ότι υιοθετούνται ξανά οι θέσεις της  ΟΚΕΣΑ για τα Φράγματα ύδρευσης (όμως μερικά)  αλλά και άλλη  χάραξη του άξονα Βορρά-Νότου.
Προσκλήθηκε η ΟΚΕΣΑ να παρευρεθεί στο Συνέδριο αλλά, κυρίως για λόγους οικονομικούς, δεν κατέστη δυνατό και έτσι στάλθηκε χαιρετισμός (οι προτάσεις, εδώ: http://takerkyraika.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html). 

10.  Συναυλία της ΠΙΝ στο Μέγαρο για προβολή Επτανησιακής Μουσικής.

Η ΟΚΕΣΑ κάλεσε τους Επτανήσιους Αττικής να συμμετάσχουν ένθερμα  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 13 Γενάρη 2018,  στη συναυλία της ΠΙΝ   για την προβολή της Επτανησιακής Μουσικής.
Όμως, όπως έκανε και η ΟΚΙΣ με Επιστολή της, εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας επειδή η ΠΙΝ όχι μόνο δε συνεργάστηκε αλλά  ούτε καν ενημέρωσε τις Οργανώσεις των Επτανήσιων Αττικής. Το απαράδεχτο αυτό φαινόμενο είναι διαχρονικό, επαναλαμβάνεται από Αυτοδιοίκηση αλλά και  άλλους Φορείς  οι δε Απόδημοι ενημερώνονται τυχαία ή από εταιρίες διακινητές εισιτηρίων (http://takerkyraika.blogspot.gr/2018/01/blog-post_18.html).

11. Ημερίδες για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Δύο  Ημερίδες οργάνωσαν  (στο Κτίριο της Ομοσπονδίας Κρητών και στο Χίλτον) από κοινού με την ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΆΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ (ΠΕΣΚΟ)  οι:  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  (ΠΟΠΚΣ),  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΏΝ και  OΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.).
Σκοπός, η ενημέρωση και η ανάλυση των στόχων ίδρυσης της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας  και η Κοινωνική Οικονομία που συμπεριλαμβάνεται στους στόχους της  ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.
Εκτός από τις ιδρύτριες Ομοσπονδίες της ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π., συμμετείχαν και άλλες υποψήφιες ομοσπονδίες. Όμως,  και ο Πρόεδρος ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο (ξεστρατίζοντας τη νέα, 3η επτανησιακή,  Ομοσπονδία)  να στηρίξει τη διάσπαση του Κερκυραϊκού και να  προωθήσει τη διάσπαση του Επτανησιακού Κινήματος. Με το λόγο του, ήταν εποικοδομητικός για την  ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π. (χωρίς να...ξεχνάει «αναλήθειες» κατά ΟΚΕΣΑ και Προέδρου της). Θα είναι σημαντικό αν σταματήσει να χρησιμοποιείται αρνητικά (και) η Ομοσπονδία Λευκαδίων.

12.   Η Χορωδία και τα «αρπαγμένα» από την ΟΚΕΣΑ!

Όπως είναι γνωστό, τα τραγικά γεγονότα στην ΟΚΕΣΑ από το 2000, είχαν καταστροφικές επιπτώσεις με κορυφαίο, τα 197 χιλ. ευρώ του Κτιρίου. Όμως, από το 2013 που  άρχισε η αντίστροφη πορεία, εκτός από τα τεράστια συσσωρευμένα,  συνεχίστηκαν τα προβλήματα αφού την οδήγησαν ξανά στα δικαστήρια και επιπλέον παρακρατούν μέρος του αρχείου (και τη σφραγίδα), άρπαξαν το Χορευτικό ενώ εργολάβος για τη στέγη λεηλάτησε.
Βέβαια, για να «προστατευτούν» οι καταστροφείς, μεθοδεύτηκε και η διάσπαση του Κερκυραϊκού  Κινήματος.
Δυστυχώς, συνεχίστηκαν τα προβλήματα. Η απίστευτη, πρόσφατη, μεθόδευση «αρπαγής» της Χορωδίας (με κακοποίηση και της μνήμης του Γιάγκου Χαρτοφύλακα) και η «παρακράτηση» χρημάτων του Ταμείου, προστέθηκαν στις διαχρονικές σοβαρές βλάβες. Ιδιαίτερα για τη Χορωδία συνεχίζονται οι δύσκολες  προσπάθειες να στηθεί ξανά και με την «επιστροφή» των Χορωδών της ΟΚΕΣΑ.

13.   Η ΟΚΕΣΑ με Οργανώσεις  Απόδημων Αμερικής

Συναντήσεις στη Νέα Υόρκη είχε ο Πρόεδρος της ΟΚΕΣΑ  με Οργανώσεις Απόδημων Κέρκυρας, Επτανήσου, Πανελλαδικά.
Οι Σχέσεις της ΟΚΕΣΑ με τον Πανκερκυραϊκό Αμερικής, και ιδιαίτερα τον Επίτιμο Πρόεδρο  Νίκο Μπάρδη, πηγαίνουν 10ετίες πίσω και με κοινούς αγώνες για θέματα της Κέρκυρας αλλά και ευρύτερα.
Διευρύνθηκαν και με την Ιόνια Συνομοσπονδία της οποίας ο κ. Μπάρδης είναι ο Πρόεδρος.
Δόθηκε λοιπόν η δυνατότητα ανασκόπησης αυτού του ιδιαίτερου παρελθόντος και ακολούθησαν συναντήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέας Υόρκης και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλονιτών καθώς και με σημαντικά Στελέχη Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς. Για όλα τα παραπάνω, οι Νίκος Μπάρδης και Γιάννης Ζωχιός, εξέδωσαν την από 1/1/2018 Κοινή Ανακοίνωση: http://takerkyraika.blogspot.gr/2018/01/blog-post_11.html
Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του 19ου Συνεδρίου της ΟΚΕΣΑ, ο ΠΑΝΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ Αμερικής, με τον  Επίτιμο Προέδρό του, ανακηρύχθηκαν Επίτιμο Μέλος της.
Ο κ. Μπάρδης παρέδωσε στον κ. Ζωχιό το Σύμβολο της Ιονίου Ομοσπονδίας, ως Επίτιμου Μέλους της.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός(Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ)Γούση Αμαλία