24 Ιουλ 2014

Ο κερκυραϊκός Τύπος για την Ο.ΚΕ.Σ.Α.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ» φύλλο της 25/6/2014

Ο.ΚΕ.Σ.Α. - 2 ΙΟΥΝΗ 2014: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ, ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ!

Το Δ.Σ. της Ο.ΚΕ.Σ.Α. συνεδρίασε πρώτη φορά, στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτήριο της οδού Ψαρών

•«Ιστορική συνεδρίαση για το συμβολισμό και τις εξελίξεις» • Πανηγυρική η 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΚΕΣΑ στο ιδιόκτητο με κήπο κτήριο, που αγοράστηκε το 1995 • Προηγήθηκε συνάντηση με τον Καθηγητή κ. Καρύδη

Ιστορικό χαρακτήρα είχε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ) στο αποκτημένο το 1995, αλλά εγκαταλειμμένο νεοκλασικό κτίριο με κήπο, στην οδό Ψαρών στο κέντρο της Αθήνας.
Ο στόχος της αξιοποίησης και αποκατάστασης του κτιρίου από τον Πρόεδρο της ΟΚΕΣΑ Γιάννη Ζωχιό που το είχε προς 20ετίας περίπου αποκτήσει, έχει κάνει ήδη ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την υλοποίησή του.
Όλα τα παρόντα στελέχη αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία αυτής της εξέλιξης αλλά και σε ό,τι προηγήθηκε προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η πρώτη αυτή συνεδρίαση.
Το ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ Blog του Γιάννη Ζωχιού, παρουσιάζει λίγα στοιχεία και εικόνες από την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση.
Όπως έχει γραφεί ήδη, ως έδρα (Ομοσπονδίας - Συλλόγων) ανακοινώθηκε η Ψαρών 54, αφού η ΟΚΕΣΑ, αλλά και πολλοί Σύλλογοι, για πολλά χρόνια δεν έχουν γραφεία.
Έτσι, όπως παρουσίασαν τα Στελέχη της, σε λίγο χρόνο από την εκλογή του νέου Δ.Σ., έγινε ένας πραγματικός άθλος για ν’ αρχίσει η προστασία του εγκαταλελειμμένου κτηρίου αλλά και να υπάρχει μια έδρα, για στοιχειώδεις ανάγκες της ΟΚΕΣΑ και των Συλλόγων.
Απερίγραπτη εικόνα - άθλος ο καθαρισμός Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, η εικόνα που αντικρίστηκε, μόλις παρελήφθη το κτήριο, ήταν τρομακτική.
Παρόλα αυτά και δίχως μέσα και συνδυαστικά με πλήθος άλλων κατεπειγόντων αναγκών, όπως περιγράφηκε, έγινε ένας άθλος:

  • Καθαρίστηκε ο «Σταύλος του Αυγείου»
  • Έγινε κλάδεμα δέντρων
  • Απολύμανση όλων των χώρων
  • Φύτεψη Κήπου
  • Σύνδεση με ΕΥΔΑΠ και πρόχειρη σωλήνωση μέχρι τον Κήπο.
  • Διαμόρφωση Κήπου ως χώρου εργασίας.

Τονίστηκε η συμβολή του Κερκυραίου κ. Φώτη Προβατά, Προέδρου του ΔΣ του Δήμου Αθηναίων. Ήδη, και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Προσωπικοτήτων για το Πνευματικό Κέντρο των Κερκυραίων στην Αττική. Τα στελέχη των Οργάνων και των Επιτροπών της ΟΚΕΣΑ περιέγραψαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν και έτσι συνέβη το ανέλπιστο. Και βέβαια χωρίς να διαθέτουν μέσα, κυρίως οικονομικά.
Από την όλη συγκινητική τελετουργία, δεν έλλειπε το κουμκουάτ.

Συνάντηση με τον καθηγητή
του ΕΜΠ Παν. Καρύδη

Της συνεδρίασης προηγήθηκε η παρουσία του διακεκριμένου Κερκυραίου Καθηγητή του Πολυτεχνείου Παν. Καρύδη, ήδη μέλος και αυτός της Επιτροπής Προσωπικοτήτων.
Ο κ. Καρύδης παρατήρησε το κτήριο και έγινε μια αρχική συζήτηση. Όμως, μετά από μέρες, συμμετείχε στην ιδιαίτερη συνάντηση, στο κτήριο, με κλιμάκιο του Υπ. Πολιτισμού και αρχιτέκτονα, εκπρόσωπο του Τεχν. Γραφείου του κ. Ν. Πανδή, με γνωστή την προσφορά του.

Τα στελέχη της ΟΚΕΣΑ, παρατηρώντας την «ανατροπή» στο κτήριο και κήπο και συζητώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε, μίλησαν για τη δύναμη της θέλησης, της ανυστεροβουλίας. Τη δύναμη του πόθου για
δημιουργία και προσφορά. Τη θέληση, τα κινήματα να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους και να μην γίνονται εξάρτημα.
Εκτίμησαν δε με βεβαιότητα, ότι η ΟΚΕΣΑ, αλλά και γενικά το Κίνημα των Απόδημων Κερκυραίων, επανέρχονται σε δημιουργική τροχιά, στη διαφάνεια, στην αυτονομία που στόλισαν την 20ετή δημιουργική περίοδο την Ομοσπονδία.

«Σύγκρουση» με τις δυσκολίες

Ανησυχία, ωστόσο, προκαλούν στην ΟΚΕΣΑ οι επιπτώσεις από τη μακρόχρονη αδιαφορία - εγκατάλειψη του κτηρίου. Κυρίως της στέγης που έχει γίνει καθοριστική αιτία «ιδιαίτερων» προβλημάτων.
Τα στελέχη πάντως, της ΟΚΕΣΑ, κατέθεσαν τη βούλησή τους, κινούμενα μέσα σε πλήθος αντιξοοτήτων, να «τρέξουν» και να «συγκρουστούν» με τις δυσκολίες.
Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στις αξιέπαινες πρωτοβουλίες τους.

«Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ» σελίδα 7, φύλλο της 25/6/2014