13 Νοε 2017


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347
Ημ/νια12/11/2017
Αρ. πρωτ.31

Ανοικτή Επιστολή
Προς  τον Πρωθυπουργό Κύριον Αλέξη Τσίπρα
για το Αναπτυξιακό   Συνέδριο Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα, 4-5 Δεκέμβρη 2017


Κοινοποίηση: ΠΙΝ, Δήμους Κέρκυρας-Παξών, Φορείς, ΜΜΕ.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Γνωστοποιήθηκε το Αναπτυξιακό Συνέδριο στην ΠΙΝ, παρουσία σας,  για τις 4 και 5 Δεκέμβρη 2017.
Ευελπιστώντας στην επιτυχία και αυτού του σημαντικού θεσμικού Περιφερειακού Συνεδρίου, η  Ομοσπονδία μας επιθυμεί να συμβάλει, μια ακόμη φορά,  στις συνολικές  προσπάθειες των Θεσμών.

Η Ο.ΚΕ.Σ.Α.,  ξεκινώντας  το 1981, οικοδόμησε τη σημαντική  ξεχωριστή ιστορία της  στις περιόδους που λειτουργεί με Αρχές: Αυτονομίας-Δημιουργικότητας-Διαφάνειας-Προσφοράς-Δράσης-Αγώνων!
Οι Απόδημοι Κερκυραίοι, το Επτανησιακό και Πανελλαδικό Κίνημα των εσωτερικών Απόδημων στην Αττική και ευρύτερα και φυσικά η Γενέτειρα, βρίσκονται διαχρονικά στο σχεδιασμό και στη δράση της!
Στις καταγεγραμμένες μεγάλες  επιτυχίες, προστέθηκαν και το τριώροφο διατηρητέο Κτίριο στην Αθήνα και, τελευταία, ο  εορτασμός (για πρώτη φορά  το 2015) της «Απελευθέρωσης της Αθήνας».

Α. Ιστορικά:


 1. Το 1985, με επιστολή  της στον Πρωθυπουργό, έθεσε τα 10 μεγάλα προβλήματα προς και εις το Νομό Κέρκυρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε από  τους υπουργούς: Να μελετήσουν, να μας απαντήσουν και  επιλύσουν.
 2. Το 1987,  η Ομοσπονδία μας οργάνωσε πρωτόγνωρο 3ήμερο Συνέδριο στην Αθήνα για τη συνολική ανάπτυξη της Κέρκυρας,  με σημαντικές εισηγήσεις ειδικών και σαφείς προτάσεις για το σύνολο των προβλημάτων  της Κέρκυρας.
 3. Ακολούθησαν περιφερειακές συνδιασκέψεις στην Κέρκυρα. Επίσης, ημερίδες. Ιδιαίτερη εκείνη στη ΓΣΕΕ με χαρακτήρα  Πανκερκυραϊκό, Γενέτειρας-Απόδημων,  πρώτη/μόνη φορά και με τους Απόδημους Αμερικής.
 4. Η προβολή και διεκδίκηση έγινε με πολλές μεθόδους.  Διακριτά παραδείγματα οι  μεγάλοι αγώνες για τη «Βασιλική Περιουσία/ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ» και τη  μη καταστροφή του Ποταμού ΚΑΛΑΜΑ και της θάλασσας Θεσπρωτίας-Κέρκυρας.


Β. Ποια υλοποιήθηκαν έως σήμερα:

Από μεγάλους στόχους που η ΟΚΕΣΑ έθεσε-πάλεψε-διεκδίκησε (και με άλλους Φορείς και Κινήματα), υλοποιήθηκαν:

 1. Συντονισμός και  Οργάνωση του Κερκυραϊκού, Επτανησιακού και Πανελλαδικού Κινήματος.
 2. Θεσμική Συνεργασία  στην έδρα με Κινήματα και το Δήμο Αθηναίων.  Ξεχωρίζει  η πρωτοβουλία μας και ο σχεδιασμός    του ιστορικού εορτασμού, για πρώτη φορά  το 2015, της «Απελευθέρωσης της Αθήνας». Διευρύνθηκε, βέβαια, από το Δήμο.
 3. Υποδομές στην έδρα. Σημαντικότερη αυτή του 3ώροφου Κτιρίου  (παραδοσιακού-διατηρητέου και με δεντρόφυτο Κήπο) στην Αθήνα  (Ψαρών 54) για τις  ανάγκες Σωματείων,  Γενέτειρας, ΙΝ  αλλά και του  ευρύτερου Κινήματος.
 4. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η ΠΙΝ, η «Βασιλική Περιουσία» και ιδιαίτερα η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ (ΜΟΝ ΡΕΠΟ) στο Δήμο Κέρκυρας, η κατ’ αρχήν σωτηρία του Ποταμού Καλαμά, τα Φράγματα για ύδρευση της Κέρκυρας (αλλά... κινδυνεύουν;), η Γέφυρα Ρίου Αντίρριου, η Εγνατία,   η πολύπαθη διαδρομή Αθήνας-Ηγουμενίτσας  την οποία όμως  εσείς, συνολικά, τώρα εγκαινιάσατε.


Γ.  Οι Προτάσεις της Ο.ΚΕ.Σ.Α. για το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΙΝ, 2017     

Κύριε Πρωθυπουργέ
Με θέση για κυρίαρχο ρόλο στην αιρετή  Αυτοδιοίκηση και εκτιμώντας ότι ισχύουν, με προσαρμογές, για όλα τα Ιόνια Νησιά, ως συνέχεια και των ανεκπλήρωτων θέσεών μας, προτείνουμε:

 1. Γρήγορα η επέκταση της Ιόνιας (ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ). Σημαντική μείωση όλων των διοδίων.
 2. Άμεση ολοκλήρωση της Αμβρακίας. Νέες διαμορφώσεις έως Ηγουμενίτσα.
 3. Αξιοποίηση  Θεσπρωτικών χώρων για πλησιέστερους  λιμένες προς Κέρκυρα-Παξούς.  Αναβάθμιση Λιμένων Λευκίμμης, Παξών και προς-από Διαπόντια Νησιά.
 4. Αντικατάσταση των ακατάλληλων και χρονοβόρων φέρι μποτ: Κέρκυρας-Λευκίμης-Παξών ώστε ο χρόνος να μειωθεί στο 1/2, σε όλα. Απαράδεχτο: 3,5 ώρες, πλέον, έως Ηγουμενίτσα και 2 για Κέρκυρα!
 5. Συνολική ανάπτυξη/βελτίωση της θαλάσσιας συγκοινωνίας με  άλλα ελληνικά λιμάνια,  τα ιταλικά και συνολικά της Αδριατικής. Αναβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης. Λειτουργία των υδροπλάνων.
 6. Άμεση δραστική μείωση κόστους όλων των διοδίων και αεροπορικών-ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
 7. ΕΝΙΑΙΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Απλ.Αν, οικονομικά ισχυρός.Ενίσχυση Τ. Συμβουλίων, ιδιαίτερα των Νησιών.
 8. Νέα χάραξη στον Οδικό Άξονα Νότου-Βορρά ώστε: Λευκίμμη-Β.Κέρκυρα να διανύεται(με σήραγγες στα βουνά Αγ.Δέκα και Παντελεήμονα) σε μισή ώρα και όχι δύο σήμερα. Να συνδυασθεί και  με υπογειοποίηση του κεντρικού ηλεκτρικού δικτύου και αγωγών: ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης-αερίου.
 9. Ταχύτατα τα 2 Φράγματα ύδρευσης, ως η μόνη λύση. Προσαρμογές και για άρδευση ώστε να  αναπτυχθεί  και η  ανύπαρκτη γεωργία/κτηνοτροφία σε όλους τους τομείς. Και  στα τοπικά προϊόντα.
 10. Σκουπίδια-Απόβλητα (και) ελαιουργείων: Άμεσα, εργοστάσιο επεξεργασίας και καύσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό και με  όγκους ξυλώδους κλπ ύλης που «καταστρέφεται».
 11. Τοπική ταχύπλοη σύνδεση  λιμένων Κέρκυρας  και  Νησιών.
 12. Ταχύτατη ολοκλήρωση  του χωροταξικού και των  δασικών χαρτών. Το μεγάλο πρόβλημα: Δόμηση!
 13. Αναβάθμιση αλλά και νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Αυστηρή προστασία των ακτών από καταπατήσεις και κάθε μόλυνση. Μηχανικός καθαρισμός των παραλιών στους θερινούς μήνες.
 14. Έγκαιρος σχεδιασμός για αποφυγή  μόλυνσης από μελλοντικές εξορύξεις πετρελαίου κλπ.   
 15. Κίνητρα για: Ανάπτυξη της «Ουνεσκικής» Πόλης, παραδοσιακών οικισμών και μεμονωμένων  μνημείων.  Προστασία/Διατήρηση/Διαμόρφωση του ελαιώνα και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος.
 16. Έρευνες και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων. Ανασκαφές για νέους. Αναβάθμιση Μουσείων! Επιστροφή των κλεμμένων της ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ. Κατασκευή του Θεάτρου (αρχαιοπρεπές) όπως πριν τον Πόλεμο.
 17. Αναβάθμιση, και για ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε 12μηνη περίοδο, με:
  • Ποιοτικά σύγχρονα  ξενοδοχεία-καταλύματα για κάθε  εποχή. Διαδίκτυο.  Οδικό και αγροτικόν δίκτυο.
  • Ανάδειξη της Κέρκυρας ως παγκόσμιου Κέντρου μουσικής και δημιουργίας. Μόνιμος συντονισμός ΙΠ- Φιλαρμονικών-Χορωδιών-Δημιουργών για,  επιπλέον, ποιότητα και νέες σημαντικές δημιουργίες.
  • Θεσμικές εκδηλώσεις σχετισμένες  με: Τη μυθολογία, την ιστορία και την παράδοση της Κέρκυρας.
  • Παραγωγές: Θεατρικές/χορωδιακές/όπερας  κλπ, όπως η πολύ σημαντική πρόσφατη, «Ο Υποψήφιος Βουλευτής» του Σπύρου Ξύνδα.
  • Θαλάσσιες-Ορειβατικές-Περιπατητικές διοργανώσεις. Θεσμοποίηση των ήδη δυναμικών αγώνων δρόμου.
  • Το μάζεμα της ελιάς, την παραγωγή λαδιού και την αξιοποίηση των εποχιακών προϊόντων.
  • Συνέδρια: Εμπλουτισμός των διαχρονικών επιστημονικών. Θεσμοθέτηση νέων  και με: Τεχνολογικά- ιστορικά-θρησκειολογικά-μουσικά θέματα. Το ΙΠ να αναλάβει νέες ουσιαστικές πρωτοβουλίες και ρόλους.
 18. Η Ανάπτυξη της Κέρκυρας να σχεδιαστεί και για τους τρεις τομείς: Πρωτογενή/Δευτερογενή/Τριτογενή, με στήριξη υπαρχόντων και ανάπτυξη νέων δυναμικών δράσεων, ατομικών-συλλογικών. Ενδεικτικά:
  • Οργάνωση της Συνεταιριστικής Κοινωνικής Οικονομίας. Κυρίως σε: Γεωργία-Κτηνοτροφία-Αλιεία.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από: Σκουπίδια/απόβλητα, ανανεώσιμες πηγές και  φράγματα.
  • Δημιουργία τεχνολογικής μονάδας (με ευθύνη και  ρόλο από τα ενοποιημένα  ΙΠ/ΤΕΙ) για ανάγκες, τουλάχιστον, ειδικής συντήρησης: Πλοίων, αεροπλάνων, υδροπλάνων. Σχεδιασμός και  για φυσικό αέριο.
  • Ισχυρή η αναβάθμιση του Νοσοκομείου και όλων των μορφών  Πρωτοβάθμιων Κέντρων Υγείας.
  • Στον τουρισμό: Απαιτείται  συνολική αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών. Να επιβληθεί  όμως τέλος διανυκτέρευσης ως (επιπλέον) πόρος του Δήμου, αποκλειστικά για υποδομές και ανάγκες υγείας-πρόνοιας.
  • Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, να προστατεύονται σαφώς  τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε κάθε τομέα.  Και φυσικά,  ο παραγόμενος μεγάλος πλούτος, να μην «εξαφανίζεται» αλλά να κατοχυρώνεται από τις πολλαπλές αρπακτικές μεθοδεύσεις και να  εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
 19. Η αποκατάσταση του Κτιρίου της ΟΚΕΣΑ στην Αθήνα να προχωρήσει άμεσα, σύμφωνα και με την πρόσφατη συνάντηση ΥΠΕΝ-ΟΚΕΣΑ.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Είναι ιδιαίτερη η ευκαιρία, το Αναπτυξιακό ΠΙΝ 2/3-12-2017, να γράψει ιστορία για το σύνολο των Νησιών του Ιονίου. Αναπόφευκτα,  και  της ευρύτερης  -Ιόνιας και Αδριατικής-  Περιοχής.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός(Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ)Γούση Αμαλία