17 Σεπ 2017

Επιστολή προς τον Π.ΣΥ.Λ.Α.

Ιδιαίτερος διάλογος ΟΚΕΣΑ με Μέλη-«Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ»

Με αφορμή κείμενο στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ» από το Σύλλογο Λευκιμμιωτών Αττικής  (μέλος της ΟΚΕΣΑ), η Ομοσπονδία απέστειλε απάντηση για να δημοσιευθεί στο φύλλο Ιουλίου 2017.
Εν αναμονή της δημοσίευσής της στο επόμενο φύλλο για τους αναγνώστες της ΦΩΝΗΣ, η ΟΚΕΣΑ αναρτά το κείμενο στην ιστοσελίδα της.
Η ΟΚΕΣΑ, στις δημιουργικές περιόδους της, θεωρεί και το δημόσιο διάλογο επιβαλλόμενο, κυρίως όταν πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά θέματα όπως αυτά που πραγματεύονται στην απάντηση.
Τα κινήματα που έχουν κτίσει ιστορία, όπως η ΟΚΕΣΑ στις περιόδους αυτονομίας, στηρίζονται και στη διαφάνεια και στο διάλογο (σε όργανα και δημόσια) ώστε να δρουν, αγωνίζονται και δημιουργούν πολύτροπα και πολυεπίπεδα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347
Ημ/νια6/7/2017
Αρ. πρωτ.26


Προς
Τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΕΥΚΙΜΜΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


Θέμα: -Συνάντηση  ΟΚΕΣΑ-Συλλόγου  -Δημοσίευμα στο φ.540 «Η Φωνή της Λευκίμμης»

Αγαπητές Συμπατριώτισσες Αγαπητοί Συμπατριώτες
1. Θεωρούμε θετική την ενημέρωση ότι, παρά την αρχική επιφύλαξη, μπορεί να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο  η μεταξύ μας συνάντηση, ως ανταπόκριση  στις προσκλήσεις της Ομοσπονδίας με σκοπό την αλληλοενημέρωση και συζήτηση  σε θέματα που αφορούν  σχέσεις ΟΚΕΣΑ-Μελών αλλά και  γενικότερα.

2. Για τους αναγνώστες όμως της ΦΩΝΗΣ θα σχολιάσουμε  αναφορές στο τελευταίο φ.540(σελ.3), ως εισήγηση στη ΓΣ,  με την επιθυμία να δημοσιευθεί στο φύλλο 41. Συγκεκριμένα:

α. Όσα γράφονται  για την ΟΚΕΣΑ δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα. Το  επιβεβαιώνουν  και η ποιοτική συνεργασία  με Στελέχη του Συλλόγου Λευκιμμιωτών στα Όργανα,  κυρίως  στην  ιδιαίτερα ευαίσθητη αρμοδιότητα του  Ταμείου, όπου αναδείχθηκε και σπάνιο ήθος συνεργασίας.

β. Αποτελεί προσβολή η μειωτική αναφορά σε ενεργούς Συλλόγους Μέλη της ΟΚΕΣΑ ότι «φυτοζωούν».
Η ΟΚΕΣΑ δημιουργήθηκε, έχει γράψει ξεχωριστή ιστορία και πορεύεται δυναμικά, ξανά από το 2014, γιατί Σύλλογοι Μέλη της, μαζί με   δικές τους ποικίλες δράσεις,  αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στους σκοπούς της Ομοσπονδίας, της δίνουν  Στελέχη τους, τη στηρίζουν  οικονομικά, την προβάλουν. Κυρίως, στις δύσκολες περιόδους.
Βέβαια, υπάρχουν ελάχιστοι Σύλλογοι που τους προσανατολίζουν απλώς σε τοπικού χαρακτήρα ενδιαφέροντα, δίχως ευρύτερη συνείδηση και σκοπούς.
Όμως, διαχρονικά, η συντριπτική πλειοψηφία των Μελών της ΟΚΕΣΑ έχουν ευρύτερους ορίζοντες και, μαζί με την Περιοχή/Χωριό καταγωγής, ενδιαφέρονται έμπρακτα για όλη την Κέρκυρα, τα Επτάνησα και τον Πολιτισμό χωρίς όρια. Με συνείδηση στη δυναμική του συλλογικού αγώνα,  δε λειτουργούν με υστεροβουλία, μόνο τοπικιστικά, δεν υπονομεύουν, ούτε καιροσκοπούν, δε γίνονται άρπαγες  περιουσίας άλλων, δεν προστατεύουν πράξεις βλαπτικές και προς το κοινωνικό συμφέρον και δε μηχανεύονται μεθόδους   διαμόρφωσης μηχανισμών  ώστε η ΟΚΕΣΑ να είναι εξάρτημα, χωρίς  Αυτονομία  και  να μη δημιουργεί.

γ. Η ΟΚΕΣΑ δεν έχει γίνει αποδέκτης, με κανένα τρόπο εκ μέρους σας, ενημέρωσης για κάποιον,  από τους 26 Συλλόγους της,   που είναι  ημιαδρανής ή αδρανής αλλά δε... δραστηριοποιείται  λόγω... δυσπιστίας. Αν ενημερώσετε την  ΟΚΕΣΑ για κάτι που της έχει ξεφύγει, θα το αντιμετωπίσει αμέσως.
Γνωρίζει όμως πολύ καλά η Ομοσπονδία την αποκλειστική δραστηριότητα κάποιων να προκαλούν δυσπιστία  σε βάρος της, αφενός με αναλήθειες και αφετέρου με απόκρυψη γεγονότων και, κυρίως, της σημαντικής δράσης της.
δ. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, κάποιες αναφορές γίνονται αλλά ΜΟΝΟ  για περιπτώσεις  συλλόγων που  χρησιμοποιήθηκαν ώστε να υπονομευθεί και διαλυθεί η ΟΚΕΣΑ, να διασπασθεί το Κίνημα των Απόδημων, να προστατευθούν εγκληματικές πράξεις έως 200 χιλ. ευρώ από  πρ. στελέχη μετά το 2000, να γίνει αρπαγή περιουσίας της,  να συρθεί  η Ομοσπονδία   και 20 Στελέχη της στα δικαστήρια και βέβαια να παραλάβουμε το 2013 ένα Κτίριο  σε δραματική κατάσταση, «Στάβλο Αυγείου».
Η ΟΚΕΣΑ, έχει αναλύσει το φαινόμενο αυτών των ελάχιστων  Συλλόγων.  Έχει δε απαντήσει ότι,  επειδή περιβάλλονται με δεσμά και τα μέλη τους κρατούνται στο σκοτάδι ώστε  να εξυπηρετούνται  οι  επιδιώξεις  αυτών που  μηχανεύτηκαν  τη διάσπαση  αλλά και για «προστασία» τους για πράξεις εγκληματικές, σε αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολος ο απεγκλωβισμός τους.
Επιπλέον, η με κάθε μέσο διάλυση της ΟΚΕΣΑ, συνεχίζει να είναι η σταθερή και ισχυρή επιδίωξή τους.
Άρα, η... προβολή της... μαζικοποίησης με τέτοιους συλλόγους δεν έχει σχέση με τη Μαζικοποίηση.
Σίγουρα όμως, στην πορεία, οι δεσμώτες αυτών των Συλλόγων δε θα έχουν ρόλο.
Εκτός και συνεχίσουν να  αθωώνονται  και  προστατεύονται από ιδιοτελείς καιροσκόπους,   πρόθυμους σε κάθε  αντιλαϊκό, χωρίς αρχές,  κοινωνικούς στόχους, συνείδηση συλλογικότητας, αγώνα, προσφορά.

ε. Για την  αναφορά της ΦΩΝΗΣ «στο πρόσωπο του νυν Προέδρου», ο ίδιος δεν επιθυμεί να  σχολιαστεί εδώ. Όμως, θα έχει ενδιαφέρον μια ευρύτερη ανάλυση στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΗΣ.

στ. Σχετικά με τον «τρόπο αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων» και την  «προσωποκεντρική Ομοσπονδία» , όπως ο συντάκτης γράφει στη ΦΩΝΗ:
Τα «συσσωρευμένα» προβλήματα που  βρήκαμε το 2014 ήταν άπειρα-απίθανα. Επιπλέον, η  μεθόδευση να ακυρωθεί,  δικαστικά, το  18ο Συνέδριο   για την προώθηση του σκοπού  διάλυσης της ΟΚΕΣΑ. 
Είναι τεράστια η εμπειρία λοιπόν όσων  Στελεχών και Συλλόγων (με ειλικρίνεια και δίχως υστεροβουλία)   πήραμε  την απόφαση το 2013 να μην επιτραπεί  η διάλυση της ΟΚΕΣΑ και να μην πουληθεί το Κτίριο. Δύο μάλιστα Στελέχη από το Σύλλογο Λευκιμμιωτών  είχαν ιδιαίτερους καταστατικούς ρόλους. Αλήθεια, ο συντάκτης του κειμένου προσβάλει και αυτά τα Στελέχη του Συλλόγου;
Όμως, ΟΛΟΙ οι  «τρόποι αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων» από το 2014, συζητούνται-σχεδιάζονται-αποφασίζονται και υλοποιούνται από τα Όργανα και Επιτροπές της ΟΚΕΣΑ. Και μάλιστα, με διαφάνεια, δημοκρατικές  και  καταστατικές διαδικασίες μέχρι υπερβολής.  Όπως το επιβάλλει και η ΑΥΤΟΝΟΜΑ της.  Και η ΟΚΕΣΑ έχει μεγάλες περιόδους  ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ στη δημιουργική  ιστορία της αλλά και καταστροφικές περιόδους εξάρτησης.
Δεν υπήρξε λοιπόν, από το 2014,  καμιά πρόταση   από κανέναν  που να θεωρείται ως άλλος «τρόπος αντιμετώπισης  των συσσωρευμένων προβλημάτων». Όλα, με  απόφαση των Οργάνων και   υλοποιούνταν  από τους καταστατικά εκφραστές.

ζ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες και αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Όπως  λειτουργούν  οι συλλογικότητες σε όλο τον κόσμο. Πάντως, ο Απολογισμός 2014-2015 ήταν ομόφωνος, με ένα λευκό.

η.  Η Επιτροπή  Προσωπικοτήτων  που σχολιάζεται στη ΦΩΝΗ, είναι μια από τις πολλές Επιτροπές της ΟΚΕΣΑ και μάλιστα με ειδικό σκοπό: Το Κτίριο. Συμμετέχουν πολύ διακεκριμένα Κερκυραϊκά πρόσωπα, χωρίς καμιά διάκριση.  Ξεκίνησε ομόφωνα το 1996,  μέλη της προσέφεραν σημαντικά στο σκοπό του Κτιρίου αλλά μόλις πρόσφατα τέθηκε θέμα ακύρωσης ή αλλαγής ονομασίας. Όμως, το ΔΣ και το Συνέδριο αποφάσισαν τη συνέχιση της Επιτροπής.
Φυσικά, μόλις ο Σύλλογος Λευκίμμης προτείνει διαγραφή  «προσωπικότητας» που  «δεν είχαν την πολιτική βούληση να αναδείξουν και να προωθήσουν προβλήματά της Κέρκυρας» (και που υπονόμευσαν/ στραγκάλισαν  την ΟΚΕΣΑ, θα προσθέταμε) η Ομοσπονδία θα εξετάσει αμέσως το αίτημα.
Βέβαια, χαιρόμαστε που ο Σύλλογος Λευκίμμης συμφωνεί τελικά με  την ΟΚΕΣΑ και αποφάσισε να συγκροτεί  Επιτροπές, όπως τις προβάλει στην πρώτη σελίδα του φ.540 της ΦΩΝΗΣ.

θ. ΟΚΕΣΑ σημαίνει Σύλλογοι. Ενεργοί σύλλογοι της ΟΚΕΣΑ, όχι μόνο αναπτύσσουν δράσεις  για τα μέλη τους και τη Γενέτειρα και  στηρίζουν ουσιαστικά και  ποικιλότροπα το έργο της Ομοσπονδίας αλλά συμμετέχουν  και στα Όργανα και Επιτροπές της. Είναι η δύναμή της! Δεν επιθυμούν ρόλο θεατή και να κρίνουν μετά τους άλλους. Πιστεύουν ακράδαντα στη δυναμική του Συλλογικού Αγώνα, επιθυμούν να εκτίθενται έμπρακτα στα δύσκολα.
Αν όμως κάποιος δε συμμετέχει στα όργανα απέχοντας από Συλλογικούς Αγώνες, συσκοτίζει τα γεγονότα, δεν τη στηρίζει οικονομικά, ούτε τη δράση  της και αρνείται να ενημερώνει τα μέλη του για το μεγάλο έργο της Ομοσπονδίας, τότε το βάρος το σηκώνουν  συνεπείς  σύλλογοι που αγωνίζονται, σέβονται τις καταστατικές τους υποχρεώσεις και αρνούνται μεθοδεύσεις αποδυνάμωσης. 

ι. Η κριτική είναι δικαίωμα. Μάλιστα, πολύ αναγκαία. Γίνεται δε ισχυρή και αποτελεσματική αν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή δεν αποκρύπτονται γεγονότα.   Κυρίως, αν συνοδεύεται με  θέσεις, προτάσεις.
Βέβαια, ο συντάκτης της ΦΩΝΗΣ, ενώ κάνει μειωτικές, αρνητικές αναφορές στους Συλλόγους που αγωνίζονται για τα μέλη τους και γίνονται στυλοβάτες  της Ομοσπονδίας, παραβλέπει πλήρως να αναφέρει κάτι για την ΟΚΕΣΑ,  ως  Αποκαΐδι,  που παραλάβαμε το 2013. Για το Κτίριο ερείπιο/στάβλο. Για  όσα γκρεμίστηκαν μετά το 2000, τα 100δες χιλ. ευρώ που δεν πήγαν στο Κτίριο, τις δικαστικές διώξεις ΟΚΕΣΑ-Στελεχών, τα περιουσιακά στοιχεία που αρπάχτηκαν και παρακρατούνται, για την πρόσφατη αρπαγή Χορωδίας και Ταμείου, για αρπαγές περιουσίας με επίκληση της «δύναμης» της ΧΑ, για  τις εγκληματικές ευθύνες πρώην Στελεχών της ΟΚΕΣΑ (εκπρόσωπων  Συλλόγων). Καμιά αναφορά για τους δράστες της διάσπασης του Κερκυραϊκού και Επτανησιακού Κινήματος. Και φυσικά, καμιά αναφορά στο μεγάλο και ιστορικό έργο της Ομοσπονδίας μας.

ια. Η ΟΚΕΣΑ συμφωνεί με την αναφορά του Συντάκτη του κειμένου: «Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Λευκίμμης είναι και προβλήματα όλου του νησιού». Όμως, θα είχε ενδιαφέρον αν  ανέφερε και, αν τα προβλήματα των άλλων Περιοχών και όλου του Νησιού, πρέπει να απασχολούν  και τη Λευκίμμη. Η δημιουργική ΟΚΕΣΑ,  πάντως , που στηρίζεται σε Αρχές, με θέσεις και  σημαντικούς αγώνες, έργο και προσφορά,  δεν κάνει  διακρίσεις στα προβλήματα των Περιοχών.  Ούτε συμφωνεί σε απαιτήσεις: «τα δικά μου προβλήματα να βαρύνουν μόνο τους άλλους».

ιβ. Η κρίση στην ΟΚΕΣΑ   από το 2000 ξεκίνησε με  καλά οργανωμένη μεθόδευση  εναντίον Συλλόγων και Στελεχών της ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι: Εξάρτησης-χρήσης-αρπαγής-διάλυσης.  Συνεργάστηκαν δε  γι αυτό παράγοντες οργάνων της ΟΚΕΣΑ  (δηλ. εκπρόσωποι Συλλόγων) που αυτοπροβάλλονταν με αντίθετο πολιτικό προσανατολισμό. Υπήρχε δηλ. πλήρης συμπόρευση με εκφραστές «θεσμικών προσώπων» που «δεν είχαν την πολιτική βούληση να αναδείξουν και να προωθήσουν προβλήματά».  Τους ένωνε το πάθος ενάντια στην δημιουργική ιστορία της ΟΚΕΣΑ, την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της και κυρίως κατά του Κτιρίου («δε θα επιτρέψω να γίνει το Κτίριο..!»).
Η καταστροφική περίοδος που ακολούθησε, με «συμπόρευση» αντιθέτων,  γράφεται  με μελανά γράμματα.  Αλήθεια,υπάρχουν νέοι θιασώτες;

Σίγουρα, αν  προσφερόταν ανάλογος χώρος  στη ΦΩΝΗ,  θα μπορούσαν να απαντηθούν όλα που αναφέρει ο συντάκτης και με λεπτομέρειες. Μία ειδική λέξη ή έκφραση «κριτικής» μπορεί να είναι τέτοιας ποιότητας που να χρειάζεται σελίδες για απάντηση ώστε να αντικρουστεί  το επιδιωκόμενο. Κυρίως, το υποκρυπτόμενο!
Όμως,  μπορούμε να επανέλθουμε αν μας δοθεί δυνατότητα αλλά και να παραπέμψουμε τους αναγνώστες στην ιστοσελίδα της ΟΚΕΣΑ: http://takerkyraika.blogspot.gr/ .

Βέβαια, στην επικείμενη συνάντηση των Οργάνων ΟΚΕΣΑ και Συλλόγου θα μπορούν να συζητηθούν και αναλυθούν τα πάντα αλλά και να κατατεθούν  προτάσεις για όλα.


Με συμπατριωτικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός(Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ)Γούση Αμαλία